Prezident ocenil českého vědce Procházku, který pracuje na revoluční baterii

V sobotu udělil prezident Zeman medaili Za zásluhy I. stupně doktoru Janu Procházkovi, vědci a vynálezci za zásluhy o stát v oblasti vědy. Stalo se tak při udílení státních vyznamenání u příležitosti 99. výročí vzniku nezávislého Československa.

Procházka je v současnosti prezidentem společnosti HE3DA, která se zabývá aplikovaným výzkumem a vývojem bateriových technologií. Společnost vyvinula technologie a proces výroby baterií s 3D prostorovými elektrodami na bázi lithiových nanomateriálů.

Vědec, který se specializuje na nanomateriály

Celkem prezident vyznamenal 39 lidí, nejvíc během svého mandátu od roku 2013. Počet vyznamenaných v posledních pěti letech se tak zastavil na čísle 165 - to je významně víc, než za své první funkční období stihnul Václav Klaus (108), ale také o hodně méně než počet řádů a medailí udělených či propůjčených Václavem Havlem v letech 1995 - 2002 (411).

Prezident Zeman mimo jiné ocenil i českého bateriového vynálezce Jana Procházku ze společnosti HE3DA. Procházka v minulosti působil řadu let v USA, kde se zabýval otázkami studia a vývoje technologie výroby a praktického využití nanomateriálů na bázi anorganických oxidů.